Peygamberlik mührü bir rahatsızlık mıydı?

İslâm Peygamberi adlı eserin sahibi rahmetli Muhammed Hamidullah, kitabının 1318 no’lu kısmında “peygamberlik mührü” ile ilgili olarak bize şu bilgileri veriyor: Doğu Arabistan’da yaşayan Teymu’r-Rebâb kabilesine mensup Ebû Rimse et-Teymî’nin hikâyesi de oldukça ilginçtir. Kendisi İslâm’ı kabul etmek üzere Medine’ye gelmişti. Hekim olması dolayısıyla duyduğu merak, kendisini, Allah Resulünü ayırt etmede bir işaret olarak bilinen ve Resûlullah’ın iki omzu arasında yer alan güvercin yumurtası büyüklüğündeki mührü, bir tür tümör olabileceği düşüncesiyle incelemeye ve ameliyatla onu bulunduğu yerden çıkarmaya sevk etmişti. İbn Hanbel ve İbn Sa’d, Ebû Rimse’nin Resulullah (s)’a şöyle söylediğini naklederler:
“Ben tabipler ailesine mensup bir doktorum; benim babam da çok ünlü bir hekimdi. Vallahi insan vücudundaki hiçbir kan damarı ve kemik bizim için meçhul değildir. Omuzundaki şu hastalığı bana bir göster: çıkıntılı bir yumru (sal’a) söz konusu ise onu kesip yerinden çıkarır ve ilâçla tedavi ederim.” Tabii ki Resûlullah bu ameliyata razı olmamıştır.
Hamidullah’ın verdiği bu bilgilerden anladığım, Hz. Peygamber (s)’in hekime: “Sen ne diyorsun? Peygamberlik mührü o. Alınması söz konusu olabilir mi? Sen risaletle ilgili olan bu mühre nasıl hastalık deme cüreti gösterirsin?” dememesi ve sadece tıbbi müdahaleye razı olmaması. Bizim gibi bir beşer olduğu Kur'an’da sürekli vurgulanan Hz. Peygamber (s)’den dikkate şayan bir tavır.

***

Alim ile talib

-Üstad, Amerika’da bir öğrenci sırtında “Islam is of the devil” (İslâm şeytanidir.) yazılı bir tişört ile okula gitti. Bunun üzerine öğrenci idareye çağrılıp eve gönderildi ve okula bir daha böyle gelmemesi uyarısında bulunuldu. Bu türden bir tişört giyen kimse İslam'a hakaret etmiş sayılıp cezalandırılmalı mı?
-Bu tişörtü taşıyan kişinin akıllı olduğu deli olmadığı, yazının anlamını bildiği,ikrah ve zaruret sebebiyle bu kıyafeti giymediği bilinirse, tişört sahibinin filinde kasıt aranır. İkna edilir, çıkarılması sağlanır inat ederse cezalandırılır.
 


***

Ayakkabı

4 yaşındaki Ahmet Güçbilmez komşularında gördüğü ayakkabı hakkında bilgi almak için soruyor:
-Ayakkabıyı nereden aldınız?
-İstanbul’dan.
-İstanbul bir market mi?
Çocuk Gözüyle Ramazan
Kur'an ayı Ramazan’ı neredeyse yarıladık. Bakalım 5 yaşındaki bir minik Ramazan’ı nasıl algılamış?

Ramazan 1

Bugün evde bir acayiplik var. Herkes sessizce işine okuluna gidiyor. Annem "Zeynep hadi sana kahvaltı hazırlayalım" dedi. Kimse yemek yemiyor, su içmiyor. Ablam bile!

Ramazan 5

Önce diyet yaptıklarını sanmıştım. İzledim hepsini. Akşama doğru hepsi sessizleşiyor. Sofrayı hazırlayıp ezanı bekliyorlar. Onları böyle seyretmek, öyle hoş ki… Başka zaman, susmak bilmeyen ablamın bu hali içten içe güldürüyor beni. Ama gülmeye cesaretim yok.

Ramazan 9

Niye böyle yapıyorlar? Ablama sordum, "Büyüyünce anlarsın." dedi. Zaten başka ne der ki… Anneme sordum, “Ramazan” dedi. Babama sordum, “Oruç” dedi.

Ramazan 11

Bu Ramazan ve Oruç isimli iki kişi, bizimkilere yeme-içme yasağı koymuş demek. Arkadaşım Fatma'ya sordum. Onun ailesi de gündüzleri yemek yemiyor su içmiyormuş.

Ramazan 14

Kaşık çatal sesleri, konuşmalar duydum. Uyandım. Babama haber vermeye koştum, yatağında yok! Çaresiz, huysuz ablamın odasına koştum. O da yok! Korkmadım: "Ben bu hırsızların hakkından gelirim" dedim. Aldım elime paspasın sapını, aniden açtım mutfak kapısını. Sopamı havaya kaldırdım öylece kaldım oracıkta. Bizimkiler yemek yiyorlar! Vay uyanıklar. Gündüz Oruç ile Ramazan'dan korkup gece yiyorlar. Bir de bana gülüyorlar, korkaklar.                                                                 (Münevver Demirci’ye teşekkür)

***

Günün sözü
“T.C. Sünniler için fazla sekülerdir, Aleviler içinse fazla Sünni’dir.”

Fuat Keyman
dikkatli ol