Bombaların altında mutluluk
“Mahkumiyetimi tamamladıktan kısa bir süre sonra (muhtemelen 24-25 yaşlarındayken), on sekiz yaşımdan beri tanıdığım bir kızla evlendim. Halide çok güzeldi ki aynı şey benim için söylenemezdi. Savaş sırasında tanışmıştık ve hava saldırısını haber veren sirenler ne zaman çalsa bir araya gelirdik. Ve bu gidererek daha sık oluyordu çünkü İtalya’daki üstlerinden öncekinden daha kısa aralıklarla –bazen günde birkaç kez- havalanan İngiliz hava kuvvetlerine bağlı uçaklar Macaristan’daki hedefleri bombalamaya giderken Saraybosna üzerinden uçuyorlardı. Bazı zamanlar öldürücü yüklerini kentin üzerinde düşürüyorlardı. İnsanlar panik halinde mahzenlere ve hava saldırısı sığınaklarına doğru kaçışırken Halide ile ben, bize hiçbir şey olmayacağından emin, bir taşın ya da en yakındaki bir bankın üzerinde oturduk. Kuşkusuz ikimiz, kentte hava saldırısı sirenlerini duyduğunda mutlu olan yegane kişilerdik (Aliya İzzet Begoviç, Kendi Kaleminden Aliya İzzet Begoviç, basım yeri belli değil, 2003, s. 27).
Rahmetli Begoviç’in (1925-2000) sözlerinden anlıyoruz ki, gençlik her yerde insana cesaret veriyor. Begoviç gençliğinde cesaretini sevdiği insan için gösterirken yaşı ilerledikçe katliama tabi tutulan Bosnalı Müslümanların var oluş mücadelesini örgütleme ve yönetmede sergiledi. Bu iman ve salih amel birlikteliğinin mümtaz örneği şahsiyetin Klasik yayınlarından çıkan  Konuşmalar adlı eseri Konya’nın entelektüel ortamlarından birisi olan MUHİT derneğinde önümüzdeki Cumartesi (27 Şubat 2010) saat 14:00’te değerlendirilecek. Umarım acil bir ameliyat geçiren ve duyduğum kadarıyla da (en azından bizim açımızdan) kısa sürede taburcu olan Konya’nın sıkı entelektüellerinden Saim Açıkgözoğlu da programa katılır ve renk katar. Davetlisiniz. Bilgi için www.muhitder.org


***

Mihri yüksek bulanlara duyurulur
İbn Hişam’ın verdiği bilgilere göre Hz. Peygamber (s) (henüz peygamber değildi ama yanlış yaptığını söylediğine dair bir bilgimiz yok) Hz. Hatice ile evlenirken mihr olarak 20 genç dişi deve verdi. Günümüzde bir genç dişi deve 5000 TL desek bu, Hz. Muhammed (s)’in Hz. Hatice’ye yaklaşık 100. 000 TL’lik bir mihr vermiş demektir (İbn Hişam, Hz. Muhammed’in Hayatı, (çev: İzzet Hasan, Neşet Çağatay), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ank., 1992, s. 117).
Rasulullah (s)’ın tüm malını mülkünü vermiş olması söz konusu değilse eğer maddi imkânları yerinde her Müslümanı görünce Batılı kavramları devreye sokup kınarken biraz sakin olmak gerekir kanaatindeyim.


***

En büyük Konya Anadolu IHL
Gazetemizin düzenlediği “Konya’nın iz bırakan lisesi hangisidir?” anketinde Konya Anadolu IHL birinci oldu. Ankete katılanların %53. 21’i Konya Anadolu IHL’ye oy verirken, Konya Lisesi %25.71 oy alarak 2. ve Selçuklu Atatürk Lisesi % 9.6 oy alarak 3. oldu. Dereceye giren okulları tebrik ediyorum.
***

Dert büyük mü büyütülüyor mu?
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa, Rabbi’ne dönüp '' benim büyük bir derdim var '' deme! Derdine dönüp ''Benim çok büyük bir Rabbi’m var!'' de.
(Yaşar Durmuş’a  teşekkür)

***

Günün sözü

Ödünç alan, özgürlüğünü satar.
o simdi asker

25 Şubat 2010 (Memleket Gazetesi)