Vallah içerim, billah içerim
Bir adamı şarap içiyor diye kadıya götürürler. Kadı sorar:
   - Bre, gerçek midir?
   - Hâşâ sultanım!
   - And içer misin?
   - Vallah içerim, billah içerim.
Yine kadı:
   - Haydi şimdi bundan sonra içmemeğe de and iç!
Adam:
-         Vallah içmem, billah içmem!

***

Her engel bir fırsat olabilir
Eski zamanlarda bir kral, saraya gelen yolun üzerine kocaman bir kaya koydurmuş, kendisi de
pencereye oturmuştu. Bakalım neler olacak diye gözlüyordu. Ülkenin en zengin tüccarları, en güçlü kervancıları, saray görevlileri birer birer geldiler. Sabahtan öğlene kadar hepsi kayanın etrafından dolaşıp saraya girdiler. Pek çoğu kralı yüksek sesle eleştirdi. Halkından bu kadar vergi alıyor, ama yolları temiz tutamıyordu. Sonunda bir köylü çıkageldi. Saraya meyve ve sebze getiriyordu. Sırtındaki küfeyi yere indirdi, iki eli ile kayaya sarıldı ve ıkına sıkına itmeye başladı. Kan ter içinde kaldı ama sonunda, kayayı da yolun kenarına çekti. Tam küfesini yeniden sırtına almak üzereydi ki, kayanın eski yerinde bir kesenin durduğunu gördü. Açtı, kese altın doluydu. Bir de kralın notu vardı içinde: "Bu altınlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir." Köylü, bugün dahi pek çoğumuzun farkında olmadığı bir ders almıştı: "Her engel, yaşam koşullarınızı daha iyileştirecek bir fırsattır." (Yusuf Z. Yavaş’a teşekkür)

***

Ateş seni çağırıyor!
Namaz kılmıyor ve oruç tutmuyor musun? O zaman sen de yemeğini BURGER KING’ten ye, nasılsa seni ateş çağırıyor. (Lütfiye Sözer’e teşekkür)

***

Arım balım peteğim
Genç adam, yaşlı karı-kocanın evlerine misafir olur. 75 yaşındaki amca karısından bir bardak daha çay isterken: "Çiçeğim, bir bardak daha verir misin?" der. Sonra da "Peteğim, şekersiz lütfen" diye ekler. Kendisine 65 yaşındaki tatlı karısının getirdiği tavşankanı çayı alırken de: "Bebeğim, sana çok zahmet oldu" der.
Genç adam, yaşlı amcanın karısına kullandığı sevgi sözcüklerinden çok etkilenir: "Amcacığım, kaç yıllık evlisiniz?" diye sorar. Yaşlı ama dinç adam: "40 seneyi geçti evladım" der.
Genç adam: "Vallahi tebrikler, Allah muhabbetinizi artırsın. Sürekli çiçeğim, peteğim, bebeğim gibi güzel sözlerle hitap ediyorsunuz." diyerek yaşlı amcayı tebrik eder.
Yaşlı ve sevimli hanımı: "Doğru, bir kaç yıldır hep bana böyle hitap ediyor" deyip mutfağa doğru yöneldiğinde yaşlı amca genç adamın kulağına doğru eğilerek hikmetini açıklar: "Şşşt, çaktırma, 2 sene önce adını unuttum, hala hatırlayamıyorum..."

***

Servet
Meşhur bir filozofa: - "Servet ayaklarınızın altında olduğu halde neden bu kadar fakirsiniz?" diye sorulduğunda: "Ona ulaşmak için eğilmek lazım da ondan" demiş.

***

Meşhur siyasî yalanlar
"Devletimiz güçlüdür."
"Failler en kısa zamanda yakalanacaktır."
"Memuru enflasyona ezdirmeyeceğiz."
"Akan kan yerde, çalınan para cepte kalmayacaktır!"
"Benim işçim, benim memurum, benim köylüm!"

***

Yıldızların altında
Adamın biri karısı ile beraber tatile çıkmaya karar vermiş. Çadırda kamp yapacaklarmış. İlk gecelerinde akşam uyuduklarında karısı gecenin bir yarısında uyanmış, gözlerini açmış sadece yıldızları görüyormuş. Kocasını uyandırmış:
-Necmiii, Necmiii uyan uyansanaaaa!
-Efendim mrlmlrmlrm.
-Gözlerini aç dimdirek ne görüyorsun söyle!
-Yıldızlarıı!
-Necmiiii uyansanaaa!
-Ha efendim karıcığım?
-Bak havaya ne görüyorsun?
-Yıldızları görüyorum hayatım.
-Necmettiiiiiiiiiiiiin çadırımızı çalmışlaaaaar!


***

Merak
Yrde olmasına rağmen, uçakların inmesi için inşa edilen alana niçin havaalanı denir?
***

Erkek çocuk ile babası arasındaki tek fark oyuncaklarının fiyatıdır.
Jurg Weber