Atatürk’ün imzası kime ait?

Robert Kolej hocalarından Hagop Vahram Çerçiyan'ın oğlu Dikran Çerçiyan’ın ifadesine göre, babası Atatürk’ün imzasını tasarlayan kişi. Dikran Çerçiyan, "Babam, Atatürk'ten bu imza için teşekkür mektubu bile aldı." demekte. (18.10.2010 Zaman Gazetesi)
atatürk imzası kime ait
Cuma namazını evden kılın
Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamaları arasıra okuyorum. Bazıları var ki, “Bilmediğin konulara girme, komik oluyor.” diyesi geliyor insanın. Bir tanesi şu: “(Kürtler) Kendisine yakın imamların olmadığı camilere gitmemeli, onlara itibar etmemeli, gerekiyorsa kendi evlerinde toplanıp kendi cemaatleriyle ibadetlerini yaparak böylesi (hükümete ait) politikaları boşa çıkarmalıdırlar.” Bu Türkçe ifadenin biraz daha Türkçesi şu: Cuma namazını da evde kılın gerekirse!
***

Okul nedir?
* Harflerinin ardışığının yazılmasıyla ortaya “ölüm” kelimesini çıkartan mekan. Korkuyorum anne!
* Türk yapımı dandik bir korku filmi.
* Aziz Nesin’in “okul” şiirini hatırlatan şey:
Mahpus damı bana çok şey öğretti
Ama en çok sabretmeyi
Yalnızken kalabalık olmayı
Kalabalıktayken de kendimle kalmayı
Ve sürekli kavga edip
Durmadan kendimle barışmayı
Hiç gocunup yüksünmeden
İhanetlere katlanmayı
Beş metrede beş bin metreyi yürümeyi
Ve duvarların darlığında
Dünyaları dolaşmayı
Ve hepsinden de çok
Bütün yuvarlakları yüreğimde bileyip sivriltmeyi
İnsan olmayı insan olmayı
* Öğrencinin, öğretmenin ve velinin hoşlanmadıkları eğitim birimi.
* Sabahın bu saatinde gidip istiklal marşı okumak istediğim mekân. Ekmek elden su gölden, kopya önden. Oh be hayat bana güzel olurdu valla!
* 14 yıldır bitmeyen ve bir iki yıl daha bitmeyecek olan işkence. Her geçen yıl daha da bıkkınlık veren ve belli bir yerden sonra gerçekten faydasız olduğunu düşünmekten uzak kalamadığım 4 duvar.
* Sanılanın aksine oku- kökünden değil ekol kelimesinden türeyen bir isimdir. Ayrıca ekol kelimesi anlamı tek tip olan “skola”dan türediği için okullar tek tipleştirme mekanı olarak addedilebilir görüşü de vardır.
* Bitince, ortadan kaybolunca değeri anlaşılan zımbırtılardan. (İHL sözlükten)

***

Moulinex şeyh
Bu tanımı İkra TV programcısı Abdülfettah es-Semman’dan işittim. Moulinex mutfak eşyaları üreten bir Fransız firmasının adı. Semman muhtemelen mikseri kastederek bu tabiri kullandı. Bazı üstadları ekrana çıkarmadan önce, “Hocam hangi konuda sizinle program yapalım?” diye  sorduğunda aldığı cevap “moulinex şeyh” tanımına tekabül ediyor: “Ne sorsanız anlatabilirim içiniz rahat olsun, her şeyi sorabilirsiniz!”

***

Cennetin en üst katında bir minibüsçü
Ahirette bir hocayı cennetin en alt katına komşusu minübüs şoförünü ise en üst kata koymuşlar. Hoca demiş ki: “Yahu nasıl oluyor, bende hac, oruç, zekat, tebliği vs. varken buradayım hayır hasenat konusunda yaptığı 3-5 şey ile minibüs şoförü komşum en üst katta?” Melekler şöyle cevap vermiş: “Hocam sen vaaz ederken cemaat uyuyordu. Bu minibüs şoförü araba kullanırken yolcular toplu halde ‘Allah Allah!’ nidalarıyla gidiyorlardı inene kadar!”

Tavşan
Volkswagen demiş ki: “Ne tavşanlar geçtik biz!”
tosbağa
En kısa fıkra
İki kadın sessizce oturuyormuş.

***

Günün sözü
Tembele iş buyur, sana akıl versin.

bir ani

30.10.2010 (Memleket Gazetesi)