1 Mayıs’ı kutlamak caiz mi?
Tilmiz: 1 Mayıs’ı kutlamak caiz mi?
Alim: Kadınlar Günü’nde, İnsan Hakları haftasında etkinlikler yapıp hak ihlalerini gündeme getirmek, çözüm yolları üzerinde kamouyou oluşturmak caizse 1 Mayıs’ta da emekçi sorunlarını gündeme getirmek hem caiz hem sevap olabilir.
Tilmiz: Müslümanların bayramı yılda 2 tane değil mi? Bunların sayılarını artırmak bidat değil mi?
Alim: Değil. Seyyid Kutub, Esad Coşan, Said Nursi anma programları nasıl onların mücadelelerini hatırlamak ve yeni neslin gözünde Müslümanca yaşamayı somutlaştırma hedefine yönelik olarak yapılıyorsa ve bunların “dini günler” olduğu iddia edilmiyorsa 1 Mayıs’ta da emekçilerin hakları talep edilebilir. Sözgelimi hacca gitmek isteyen memurlar on yıllık memur değilseler kaçak göçek gitmek zorundalar çünkü kendilerine 40 günlük “hac ibadet izni” verilmiyor. Yine çalışan hanımların doğum izni ücretsiz olarak 3 yıla kadar da uzatılabilir. Cuma günleri memurların öğle paydosları bazen namaz için yeterli olmuyor, kolaylık sağlanması talep edilebilir. Memurlara “toplu sözleşme” hakkı istenebilir. 1 Mayıs’ta buları meydanlarda gündeme getirip bu hakları almak bile başlı başına sevaptır. Bu sevabı işlemede öncülük edecek sendika hangisiyse dua edeni de çok olur diye düşünüyorum.
Tilmiz: 1 Mayıs İşçi Bayramı diye biliniyor. Bu durumda memurların meydana inmesi anlamsız mı?
Alim: Değil çünkü bu bayramın orijinal adı Labour Day yani Emekçiler Günü’dür. Memurların toplum hizmeti verdiklerini hesaba katarak onların da bu özel gün vesilesiyle adalet arayışlarına destek vermeleri doğru bir tavırdır.

Vücudumuzdaki 16 mucizevi gerçek
Howstuffworks sitesinin verdiği bilgiler şöyle:

1. Evde tüy dökme derdinden şikayetçi olan sadece evcil hayvanınız değil. İnsanlar her saat yaklaşık 600 bin deri partikülü döker. Bu her yıl yaklaşık 680 gram tutar, bu nedenle ortalama bir insan 70 yaşına kadar yaklaşık 48 kg deri dökmüş olur.

2. Yetişkinlerde bir bebekten daha az kemik bulunuyor. Doğduğumuzda 350 kemiğe sahip oluyoruz, ancak gelişim süreci boyunca kemikler eriyip birbiriyle kaynaşıyor ve yetişkin olduğumuzda sadece 206 kemiğimiz kalır.

3. Parmak izine benzer şekilde, herkes tek ve benzersiz bir dil izine sahip.

4. Mide mukozasının dış tabakası ömrü çok kısa olduğu için 3-4 günde yenilendiğini biliyor muydunuz? Eğer yenilenmese, midenizdeki yiyecekleri hazmetmek için kullanılan güçlü asitler, aynı zamanda midenize de zarar verecektir.

5. Burnumuz 50 bin farklı kokuyu hatırlayabilir.

6. İnce bağırsağın uzunluğu yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı uzunluğundadır. Eğer geriye doğru katlanmasaydı, 5-6 metrelik uzunluğu karın boşluğuna sığmazdı.

7. İnsan vücudunda cildin her santimetre karesinde çoğunluğu zararsız yaklaşık 32 milyon bakteri yaşar. 
8. İnsanlar ayaklarından da terler. Bir çift ayak 500 bin ter bezine sahiptir ve günde yarım litre ter oluşturabilir.

9. Hapşırık havada saatte 161 km hızla gidebilir.

10. İnsan vücudunda yaklaşık 96 bin 560 km kan damarı bulunur. Çok çalışkan olan kalp her gün damarların içine 7 bin 571 litre kan pompalar.

11. Bir ömür boyunca insan 25 bin litre tükürük üretir. Bu miktar 2 yüzme havuzunu doldurmaya yeter.

12. 60' lı yaşlarda, erkeklerin yüzde 60' ı ve kadınların yüzde 40' ı horlar. Horlama seviyesi bazı kişilerde 80 desibelin üzerine çıkabilir. 80 desibel seviyesindeki ses havalı matkabın çıkardığı ses kadar yüksektir. 85 desibelin üzerindeki sesler insan kulağına zarar verdiği saptanmıştır. (Nuran Kayacan’a teşekkür)


Günün sözü
Başarının sırrını bilmiyorum ama başarısızlığın yolu herkesi memnun etmeye çalışmaktan geçer.                                                                                                           Bill Cosby
kuzu çevirme karkatür