Konya’dan il dışına çıktığınızda karşılaşmanızın muhtemel olduğu sorulardan biri de şudur: “Ya Konya en çok alkol tüketilen şehirmiş. Biz Konya’yı böyle bilmezdik, nasıl oluyor bu iş?” Bu soruya cevabı Yasin Aktay’ın Yeni Şafak’taki bir yazısından iktibasla cevap verelim: “Bilindiği gibi alkol tüketimi sadece içkide değil, sanayi ve kolonya üretiminde de olur. Türkiye'de en çok kolonya üretiminin yapıldığı illerden birinin Konya olması, Konya’daki alkol tüketiminin yüksekliğini de açıklıyor.”

***

Milli Gazete’den güzel haber

Milli Gazete içinde Ergenekon’u savunan ve ulusalcı yazıları ile tanınan Afet Ilgaz'dan sonra Hasan Ünal da Milli Gazete'deki yazılarına son verdi. Her iki yazar da ulusalcı ve Ergenekoncu yazılarından dolayı uzun süredir okuyuculardan tepki alıyordu.

***
Kur’an anlaşılmaz olur mu hiç?
İnternet sayesinde değişik kültürlerden, dinlerden, coğrafyalardan insanlarla tanışmanız, fikir alışverişinde bulunmanız mümkün. Wordsmith.org adında bir mail grubundan tanıdığım Hıristiyan dindar bir arkadaşım (Keith Synder) ile eksantrik (egzantrik değil) kelimesi üzerine yazışıyorduk. Kendisine 1980’li yıllara kadar Türkiye’de Kur'an anlaşılır demenin eksantrik kabul edildiğini söyledim, cevabı şöyle oldu: Merak ediyorum kim iddia ediyor sıradan okuyucunun Kur'an’ı anlamayacağını? Kur'an’ın İngilizce çevirilerini okudum, yabancısı olduğum konular hariç söyledikleri gayet net idi. Mark Twain’in fadesi bu noktada bize yardımcı olabilir: “İncil’den anlamadığım değil anladığım kısımlar beni rahatsız eden.” Belki de “Kur'an anlaşılmaz!” diyenler anladıkları kısımdan rahatsız olanlardır.
Doğru söze ne denir?

***

Tıp tarihi

 M. Ö. 2000 .....  Al bu otu ye.
 M. S. 1000 ...... O ot kötü, al bu iksiri iç.
 M. S. 1500 ...... O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
 M. S. 1750 ...... O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
 M. S. 2000 ...... O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye. (Ömer Büyükmanav’a teşekkür)

***

Câbir bin Hayyan ve Atom

Wikipedia’dan öğrendiğimize göre, Abbasiler döneminde yaşamış Türk asıllı Câbir bin Hayyan (ö. 808), maddelerin atomik yapısını gösteren tespitler yaparak, reaksiyonlarda belirli kütlelerin belirli kütlelerle reaksiyona girdiğini şu sözlerle ifade etmiştir: "Maddenin en küçük parçası olan "el-cüz'ü la yetecezza" da yoğun bir enerji vardır. Yunanlı bilginlerin söylediği gibi bunun parçalanamayacağı söylenemez. Atom parçalanabilir. Parçalanınca da öyle büyük bir güç oluşur ki bir anda Bağdat'ın altını üstüne getirebilir. Bu, Allahü tealanın kudret nişanıdır."
Demek ki Einstein’dan çok çok önceleri atomun bölünebilirliği ortaya konulmuş. Tebrikler Cabir bin Hayyan!

***

Sigara güzellemesi

Sigara sağlığa zararlıdır. İçersin kanser olursun, böylece doktor kazanır, hemşire kazanır. Kanseri yenemezsen, mezar taşını yapan usta kazanır. Kısacası Türkiye kazanır.

***
Doktorlara sorular

Soru: 35'ten sonra çocuk yapmak doğru mudur?
Cevap: Hayır, 35 tane yeterli görünüyor.
Soru: Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için en güvenilir yöntem nedir?
Cevap: Doğurmak.
Soru: Bebeğimiz geçen hafta dünyaya geldi. Eşim ne zaman kendini yeniden iyi hissetmeye ve normal davranmaya başlayacak?
Cevap: Çocuklar ayrı eve çıktıkları zaman.
Soru: Ben ve kocam çok çekiciyizdir. Eminim bebeğimiz de reklamlara çıkmak için yeterince güzel olacak. Bu konuyla ilgili olarak kiminle bağlantı kurabiliriz?
Cevap: Terapistinizle.


***

Tarihte bugün ne oldu?

01/10/1730      Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa, Patrona Halil isyanını çıkaranların istekleri doğrultusunda Padişah III. Ahmet tarafından boğduruldu.

Günün sözü

“Kafasını sallayarak size ‘Hayır!’ diyen öğrenciye kızmayınız. Çünkü muhtemelen sizi adamakıllı dinleyen tek öğrenci odur.”
Karikatür