Çok çalışmamız lazım çok
Özgür-der Diyarbakır şubesi Şubat 2008 insan hakları raporunu yayınladı. Raporda yer alan bilgilere göre Türkiye’de insan hakları ihlalleri hız kesmeden devam ediyor.
Siirt'in Eruh ilçesinde PKK tarafından kaçırıldığı belirtilen oğlunu bulmak için dağa çıkan Mehmet Çetinkaya ile yakınları Emin ve Ahmet Aslan, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 3 köylünün öldürülmesi “Çatışmada 3 terörist öldürüldü.' şeklinde lanse edilerek, olayın üstü kapatılırken, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, "Köylülerin güvenlik güçleri ile çatışmaya girdiği hususunda ortada yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı sonucuna varılmıştır." diyerek, Siirt Valiliği'ni tazminat ödemeye mahkûm etti.
Tuzla tersanelerinde çalışan Cevat Toy 12 Şubat'ta çalıştığı geminin ambarına düşerek öldü. Bunu protesto eden ve örgütlenmelerini sürdüren işçiler iki gün sonra işten atıldı.
Marmara Üniversitesi'nde 'Engelsiz Meslek Eğitimi Projesi' kapsamında açılan bilgisayar ve muhasebe kursunu bitirip sertifika almaya hak kazanan Kadriye Ödül'ün (23) annesi Emine Ödül başörtülü olduğu gerekçesiyle törene alınmadı. Baba Mehmet Ödül ise olayı protesto için eşiyle birlikte soğukta dışarıda bekledi.
AK Parti, parti disiplinine göre hareket etmediği gerekçesiyle Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'nın "uyarı cezası" istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesini kararlaştırdı.
Özgür-der’in raporunda muhabirlik yapmaktansa muhbirlik yapmayı kendine görev bilen gazetelerden de ibret verici alıntılar var:
AKP'li Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın son icraatı ilköğretim öğrencilerine Said-i Nursi propagandası yapılan kitabı dağıtmak oldu. 'Küçük Gezgin, Güller ve Halılar Diyarı Isparta'da' adlı çizgi romanda Said-i Nursi için 'keskin zekâsı, harikulade hafızası', 'yüzyılın mütefekkiri' gibi övücü ifadeler kullanılıyor. (Radikal - 01 Şubat 08)
Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasının ardından türbanlı öğrencilerin ilk hedefi 15 Haziran'da ÖSYM tarafından yapılacak üniversiteye giriş öğrenci seçme sınavı olacak. Bu yıl liseler dört yıla çıkarıldığı için üniversiteye giriş sınavına girenlerin sayısı geçen yıllara göre 500 bin kişi azalacak. Bu durumda geçmiş yıllarda liseyi bitiren ancak türban nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalan binlerce genç kız bu yıl yapılacak sınavlara katılarak üniversiteye girmeye çalışacak. (Birgün – 02 Şubat 08)
Bir Milliyet & DHA klasiği daha: Namaz kılanlar ihbar edildi; mescit 'örgüt yuvası'; seccade, tespih ve Arapça ayet yazılı panolar da 'suç aleti' gibi gösterildi. (haksozhaber – 29 Şubat 08)
Raporda militer uygulamalar da eleştirilmiş:
Pop Star Alaturka adlı yarışma programında söylediği sözler nedeniyle sanatçı Bülent Ersoy hakkında 'halkı askerlikten soğutma' suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Dava açılırsa Ersoy, bu suçu basın yoluyla işlediği için 9 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
Rapora göre, Şubat ayında da Kürtçe kullanımındaki sınırlamalar ne yazık ki sona ermemiş:
Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Muammer Özcan hakkında, Kürtçe yazdığı dilekçeyle suç duyurusunda bulunan Tevn Yayınları sahibi Mehdi Tanrıkulu "13 sayılı Türk Harflerinin Kabul Tatbiki Hakkında Kanun"a muhalefetten yargılandığı davada 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tanrıkulu karakolda, "Kürtçe de dil mi?"; mahkemede de, "Burada sadece Türkçe konuşulur", ""Benim kafamın tasını attırmayın", "Bak içeri atarım" tepkileriyle karşılaşmış.
Adli yargılanma hakkı konusunda da yol uzun:
Beyoğlu'nda, gördüğünü iddia ettiği polis şiddeti sonucunda dalağı alınan Mehmet Nezir Çirik ve darp edildiğini iddia eden Arif Kılınç, şikâyetçi oldukları polislerin yargılanmasını beklerken, haklarında 'Polise direnmek' suçundan altı aydan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Çirik'in teşhis ettiği polis komiseri ve polislerin fotoğrafı kendisine gösterilmezken, bir türlü sonuçlanmayan adli soruşturma ise altıncı ayında.
Özgür-der’in yaptığı gibi, en doğrusu haksızlık karşısında susmamak hem de sıranın bize de gelip gelmeyeceğini önemsemeden!