Konya Berberler Odası Görevini Yapıyor mu?
Gittiğim berber Sille Yolu üzerinde. Aynı dükkânda iki berber de sigara içiyor. Bazen hayırsever (!) bir müşteri geliyor ve aynı anda sigara içenler üçe çıkıyor. Neyse ki, “Kapıyı açar mısınız?” dediğimde kapıyı açıyorlar da içeriye hava giriyor. Bu işyerinde, “Sigara içilmez. İçenler şu kadar para cezası öderler.” şeklinde bir uyarıyı gözlerim aradıysa da göremiyor.
Berberler beyaz önlük giymiyor ve bir kişiyi traş etmelerinin ardından asla ellerini ve  kullandıkları tarakları yıkamıyorlar. Her seferinde “Lütfen traş bıçağını değiştirir misiniz?” uyarısı yapmak zorunda hissediyorum kendimi.
Berberlerden birisi de kendini hikmetli bir kişi sanıyor olmalı ki, geçmişi hakkında bilgi sahibi birisi geldiğinde “Başına gelen bu olayı sen hak etmiştin.” ya da “Sen adam değilsin ki!” tarzında sözler sarf ediyor. Diyebilirsiniz ki, samimiyetleri vardır. İyi de ben müşteri olarak niye neredeyse her gidişimde bu diyalogları dinlemek zorunda kalıyorum ki!
Derseniz ki, bu problemler sadece sizin berberinizde, diğerlerinde her şey yolunda. İyi o zaman işiniz kolay. Denetlemeniz gereken berber sadece bir tane! Onu denetleyin, eleştirilerimden kurtulun.

Kısa Roman
Fethi Bey TMK uyarınca terör örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanır. Mızraklı bayrağı olan HCP partisi milletvekili ve parti içi müfettişi eski sendikacı Bayram Amiral 1997’de Fethi Beyin elinden aldığı “Ulusal Uzlaşı Ödülü” nedeniyle terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanır. Partisi de kapatılır.
Bayram Amiral “28 Mart’ta hükümeti devirmekte ben de rol aldım. Bana sahip çıkacak yok mu?” diye hayıflanırken Mehdix komutan piyasaya çıkar ve “Tanırım, Bayram Amiral iyi çocuktur.” der. Bayram tekrar özgürlüğüne kavuşur ve Fethi Bey de “Kur'an’a Göre Dört Terim”i okumaya başlar.
Bitti.

Şaka şaka
Mehmet Pamak sürekli yargılanıyor ve mahkemelerinin çoğu da beraat ile sonuçlanıyor. Niye biliyor musunuz? O kadar uzun bir savunma yapıyor ki, hâkimler: “Her seferinde bu kadar savunmayı dinleyemeyiz.” deyip beraat ettiriyorlarmış! (Uzuuuun savunması için bkz. www.haksoz.net)

Tadımlık İlim
Kon TV’de Kayseri’de düzenlenen Gül Gecesi programını naklen izledim. Hüseyin Goncagül, “Alemlerin yüzü suyu hürmetine yaratıldığı, ilk yaratılan son peygamber.” ifadesini kullandı. Bildiğim kadarıyla alemlerin Hz. Muhammed (s)’in yüzüsuyu hürmetine yaratıldığına dair elimizde sahih bir bilgi yok. Kur'an, bize âlemlerin niçin yaratıldığını söylemiyor. Bu konuda: “Allah dilediğini yapar.” demekten başka çaremiz yok. Kur'an’daki veriler dikkate alındığında da ilk yaratılan peygamber, olsa olsa Hz. Âdem’dir. Son peygamberin de Hz. Muhammed (s)’den başkası olması mümkün değildir ve müminler peygamberler arasında ayrım gözetmez.

Öğütler
Emânete ihânet etmeyin.
Hâlinizden şikâyet etmeyin.
Büyüğünüze emretmeyin.
Boş şeylerde ısrar etmeyin.
Câhillerle sohbet etmeyin.
Nefesinizi boşa tüketmeyin.
İnsanları bekletmeyin.
Etrafınızı kirletmeyin.
Hayatınızı mahvetmeyin.
Kimseye minnet etmeyin.
Kimseye küfretmeyin.
Kötülüğe meyil etmeyin.
Malınızı boşa sarf etmeyin.
Her şeyi merak etmeyin.
Suçunuzu inkâr etmeyin.
Şerefinizi kaybetmeyin.
İyiliğe niyet edin.
Büyüklere hürmet edin.
Sıkıntıya sabredin.
Aza kanaât edin.
Sözünüzde sebat edin.
Bildiğinizle amel edin.
Hatanızı kabûl edin.
Yaramaz ise def edin.
Varken tasarruf edin.
Âlimlerle sohbet edin.
Sofranıza dâvet edin.
Seviyorsanız ifâde edin.
Kalbleri fethedin.
Misâfire ikram edin.
Muhtâca yardım edin.
Bilseniz de istişare edin.
Tehlikeye dikkat edin.
Hakkı teslim edin.
Unutacaksanız kaydedin.
Esirgemeyin lûtfedin.
Gariplere merhamet edin.
Kazanmaya gayret edin.
Çalışanı takdir edin.
Başarıyı tebrik edin.
Mâzereti kabûl edin.
Her an tevekkül edin.
Hastaları ziyâret edin.
Çocuğunuzu terbiye edin.
Herkese tebessüm edin.
Güvenseniz de kontrol edin.
Fakirleri gözetin.

Bana da dua edin.
doktor karikatürü