Gündemi takip etmeyen nineden sorular
Ninemiz 63 yaşında. Elinde Vakit gazetesi Lübnan ile ilgili yazıların başlıklarına göz atıp soruyor: Hizbullah hangi adam? Genç bir adam var ya hani kuleleri uçurdu dediler o mu?
                                  
Mehmetçik ve barış
Kanal 7 12.10.2014 tarihli Lübnan’a asker gönderme konusundaki haberinde, BM ve NATO kontrolünde barışı sağlamak amacıyla dünyanın değişik bölgelerinde görev yapan Türkiyeli askerlerin diğer ülkelerin askerlerine kıyasla en gözde askeri birlik olduğunu söyledi. Madem elimizde böyle bir cevher var, ülke içinde de bu katkıyı görmek isteriz. Yoksa zaten görüyor muyuz?

Soygun nedir?
7, 31 YTL’lik telefon görüşmesi yapmanız ve buna karşılık PTT’nin sizden 16, 750 YTL ödemenizi istemesidir.


Güncel tefsir
"Nice az topluluklar, Allah'ın izniyle nice çok topluluklara galip gelmişlerdir. Allah, sabırlılarla beraberdir." (Bakara, 2: 249) ayetinin günümüzdeki karşılığı Hizbullah’ın İsrail’i dize getirmesidir.

Biliyor muydunuz?
Stalin döneminde 22 milyon kişi katledildiğini, Japonlar tarafından Çin’de 15 milyon kişinin katledildiğini ne var ki, en abartılı rakamın 6 milyona çıktığı Hitler tarafından yapılan sakatları, göçebe hayat yaşayanları, siyasi suçluları ve Yahudileri hedef alan soykırımın “eşsiz, benzersiz” bir Yahudi katliamı gibi takdim edildiğini biliyor muydunuz?

Hangi Muhammed?
Oturduğumuz apartmanda adı Muhammed olan çocukların sayısı az değil. Bu nedenle oyunlarını dinlediğimizde şu tür ifadeleri sıkça duyuyoruz: Üçüncü kattaki Muhammed ebe! Birinci kattaki Muhammed sobe!

Kemerleri Sıkarsak
Diktatör bir akşam meyhaneden içeri girer. Tezgâhtara yaklaşır. Hafif içkili bir sarhoşun yanına çöker. Oradan buradan konuşurlarken sorar :
-Böyle her gün içmek için ne kadar kazanıyorsun?
Sarhoş:
-Günde 2 bin lira.
-Peki kemerleri biraz sıkalım diye ücretleri azaltıp, koşulları ağırlaştırsak, ne kadar kazanırsın?
Sarhoş:
- 4 bin lira.
-Peki biraz daha sıkarsak kemerleri?
-O zaman 5 bin liraya para demem.
Diktatör kızar :
-Bu ne biçim iş. Köküne kadar sıkarsak?
-O zaman muhakkak 10 bin lira kazanırım.
Diktatör şaşırmıştır. Adamın ne iş yaptığını çok merak etmiştir. Sorar :
-Şeytan mısın, nesin? Ne iş yapıyorsun?
-Mezarcıyım!


Sindirim
Soru: Sindirim sistemi en kuvvetli kız kimdir?
Cevap: Sindirella. 

Silkinmek
Günlerden bir gün, köylerden birinde, adamın birinin eşeği, kuyunun birine düşmüş. Niye düşer, nasıl düşer sormayın. Eşek bu. Düşmüş işte. Belki kör bir kuyuydu, ağzı tahtayla kapatılmıştı, belki üzerine de toprak dökülmüştü. Zamanla tahta çürüdü, zayıfladı, toprakta biten otları yemek isteyen eşeğin ağırlığını çekemedi ve güm. Hayvancık saatlerce acı içinde kıvrandı. Bağırdı kendi dilinde.
Sesini duyan sahibi gelip baktı ki vaziyet kötü. Zavallı eşeği kuyunun dibinde melül, mahzun bakınıyor.
Üstelik yaralanmış. Karsılaştığı bu durumda kendini eşeği kadar zavallı hisseden adamcağız bunun üzerine köylüleri yardıma çağırmış.
Ne yapsak, ne etsek, nasıl çıkarsak soruları havada kalmış. Sonunda karar verilmiş ki kurtarmak için çalışmaya değmez. Tek çare, kuyuyu toprakla örtmek. Ellerine aldıkları küreklerle etraftan kuyunun içine toprak atmışlar.
Zavallı hayvan, üzerine gelen toprakları, her seferinde silkinerek dibe dökmüş. Ayaklarının altına aldığı toprak sayesinde her an biraz daha yükselmiş ve sonunda yukarıya kadar çıkmış.
Köylüler ağzı açık bakakalmış.

Hayat, bazen bizim de üzerimize abanır. Ne bazeni, çoğu zaman. Toz toprakla örtmeye çalışanlar çok olur. Bunlarla baş etmenin tek yolu, yakınıp sızlanmak değil, düşünüp silkinmek ve kurtulmak, aydınlığa adım atmaktır. Kör kuyuda olsak bile...
(M. Emin Karababa’ya teşekkürler.)



Günün sözü
Günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyor, fakat hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar. 
Oscar WILDE

lütfen karikatür