Gül neyi simgeler?

Olur da yurt dışına giderseniz ve karşınıza bol bol “gül sembolü” çıkarsa, “İslam buralara kadar yayılmış, dünya Hz. Peygamber (s)’in hayranı olmuş diye düşünmeyin!” Gül sanıldığı gibi sadece Hz. Muhammed (s)’in sembolü değildir. Wikipedia’nın verdiği bilgilere göre, sosyalistler ve sosyal demokratlar için kırmızı gül genel kabul edilir bir simge olmuştur. İngiliz işçi partisinin de ambleminde de kırmızı gül vardır. Ayrıca, İrlanda, Fransa, İspanya, Portekiz, Norveç, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Brezilya, Hollanda, Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkelerinin sosyalist, ya da sosyal demokrat partilerinin çoğu II. Dünya Savaşı’nın ardından gülü bir simge olarak benimsemişlerdir. Türkiye'de ise Büyük Birlik Partisi'nin ve Demokratik Toplum Partisi'nin ambleminde gül bulunmaktadır.

Güller eskiden beri sevgi ve güzelliğin sembolü olmuştur. Eski Yunan ve Roma’da gül Afrodit ile Venüs tanrıçalarının sembolüdür. İlk dönem Hıristiyanları gülün beş yaprağının İsa’nın beş yarasını sembolize ettiğini düşünürlerdi. Ancak o dönemin önde gelen öncüleri, Roma’nın aşırılıkları ve pagan gelenekleriyle irtibatı nedeniyle bu sembolizmi kabul etmekte tereddüt ettiler. Daha sonra ise kırmızı gül Hiristiyan şehitlerin kanının sembolü oldu. Ayrıca Hz. Meryem’in sembolü de güldür.

Gül İngiltere’nin ve ABD’nin milli çiçeğidir. Aynı zamanda İngiliz Rugby Ligi’nin de sembolü güldür. Hakeza, İngiltere’nin Yorkshire ve Lancashire adlı ilçelerinin, Kanada’nın en hızlı büyüyen kenti Alberta’nın, Pakistan’ın başkenti İslamabad’ın,  Amerika’daki Iowa, North Dakota (R. arkansana), Georgia (R. laevigata), ve New York eyaletlerinin sembolü de güldür. Oregon eyaletindeki Portland şehrinin bir adı da “Güller şehri”dir ve her yıl Gül Festivali düzenler. İspanya’nın Katalan bölgesinde de St. George’s Day (Aziz George Günü) vesilesiyle insanlar (özellikle aşıklar) birbirlerine gül hediye eder ve gül bu bölgenin gayr-ı resmi sembolüdür.

Yukarıdaki bilgileri dikkate aldığımızda anlaşılıyor ki, “gül” sadece -son zamanlarda ve özellikle de “Kutlu doğum haftası” etkinliklerinde gündemde tutulduğu gibi- Hz. Muhammed (s)’i sembolize eden bir şey değildir. Kur'an peygamberleri müjdeleyici, uyarıcı, korkutucu, vahyi açıklayıcı kimseler olarak tanıtır fakat herhangi birini bir gül olarak simgeleştirmez. Hatta “Erkeklerden (bir yoruma göre insanlardan) başkasını peygamber olarak göndermedik.” der (Nahl, 16: 43). Edebiyatta “gül” benzetmesi kadın için kullanılır. Hz. Peygamber (s)’in güle benzetilmesi “edebi açıdandır” denilirse o zaman akla şu soru gelir: “O zaman bülbül kim?” Onca savaşa katılmış, hadleri uygulamış inkârcıların nefretini kazanmış, münafıkların çekindiği, ülkesinden sürülen, inananlarıyla birlikte ambargoya maruz kalan bir peygamberi, gül ile sembolize etmek ne kadar gerçekçi ve doğru olur?

 

***

 

Yemeniz gereken gıdalar

Hangi yaşta olursanız olun, vitaminler hayatınızın önemli bir parçasıdır. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan organik bileşikler olan vitaminlerin kapsüllerle alınanlarının aşırı miktarının vücudumuza zararı olabileceği gibi, bazı vitamin eksiklikleri de hastalıklara yol açabiliyor.

Uzmanlar, vitaminlerin hap şeklinde değil doğal kaynaklarında alınmasını öneriyorlar.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, hangi vitamine ihtiyaç duyduğunuzu bilmeniz önemli bir konudur. İşte mutlaka alışveriş listenize eklemeniz ve yemeniz gereken 25 gıda:

C vitamini: Brokoli, kırmızı dolmalık biber, Brüksel lahanası ve papaya.

E vitamini: Badem, ayçiçeği tohumu, fındık, ayçiçeği yağı.

Beta-karoten: Havuç ya da havuç suyu, balkabağı, donmuş ıspanak, yer elması.

Folat: Mercimek, nohut, kuşkonmaz, siyah fasulye, portakal suyu.

B6 vitamini: Patates, muz, ıspanak, tavuk ve tüm hububatlar.

B12 vitamini: Yenilebilir deniztarağı, renkli alabalık, somon balığı ve biftek.

Günün sözü

Bozuk yumurta bütün yemeği bozar.

                                                                                              Alman atasözü
beni türk doktorlarına emanet edin

22.04.2010