Çan dörtten fazla çalarsa
Bir zamanlar krallıkla idare edilen bir ülke varmış. Bu ülkede, hukuk ve hakimler de varmış. Törelere göre, Bir vatandaş öldüğünde, şehir merkezindeki dev çan bir defa çalarmış. Uzun uzun da yankılanırmış. Eşraftan birisi ölürse çan iki defa, büyük bir devlet adamı ölürse üç defa çalarmış. Ya kral? O öldüğünde, çan dört defa çalarmış.
Gel zaman git zaman şehirde bir olay olmuş ve mesele mahkemeye intikal etmiş. Davanın sanığı olarak mahkeme huzuruna çıkarılan kişinin masumiyetini ise bütün vatandaşlar bilmekteymiş. Bir formalite olarak görülen ve beraat beklenen davadan sürpriz bir karar çıkmış. Sanık cezaya çarptırılmış. Hakim sormuş: "Bir diyeceğin var mı?" Sanığın cevabı: "Hayır!" olmuş.
Mahkeme bitmiş. Dinleyiciler dağılmış. Kısa bir süre sonra dev çanın sesi duyulmuş. Kafalarda bir soru işareti! “Acaba kim öldü?” Çan bir defa daha çalmış. Acaba eşraftan kim öldü? Şehir çan sesi ile bir defa daha inlemiş. Büyük bir devlet adamı ölmüş olmalı, acaba kim? Soruya cevap alınmadan çan bir defa daha çalmış. Yeri, göğü inletmiş.
Herkeste bir feryat: “Eyvah! Kralımız öldü!” Ancak törede görülüp işitilmemiş bir şekilde çan beşinci defa çalmış, yer gök inlemiş ve sesler kesilmiş. Herkes bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için çan görevlisine koşmuş ve ona sormuşlar: “Ne demek beş defa çan çalmak, kraldan daha büyük birisi mi öldü?"
Cevap şaşırtıcı olduğu kadar anlamlıymış da : "Evet, adalet öldü!"

Sanırım Türkiyede çanlar hiç susmadan çalmalı.
özdabak

Zengin olacaksınız, zengin oldunuz

Internette birçok kişiye “kazandınız” içerikli mesajlar gelir. Para vaat edenlerin bir kısmı Afrikalı prensestir ve bankadaki parayı çekmesi engellenmektedir. Bir kısmı ise kendisine yüklü miktarda paranın miras kaldığını ancak sizin yardımınızla bu parayı çekebileceğini ve sizinle paylaşacağını ifade eder. Bu tiplere şöyle cevap verirsek umulur ki sakınırlar: “Şeytandan uzak dur, Allah’a itaat et.”

Diğer bir mesaj türü vardır ki o da size piyangodan büyük para çıktığı iddiasındadır: “Piyangodan size 2.1 milyon dolar çıktı. İstenilen bilgileri gönderiniz.” Onlara da şöyle diyebilirsiniz: “Bana piyangodan çıkan paraların tümünü fakirlere dağıtın!”

 

***

 

Hazır cevap

Yavuz Sultan Selim, birçok Osmanlı padişahı gibi sefere çıkacağı yerleri gizli tutarmış. Bir sefer hazırlığındayken, vezirlerinden biri ısrarla seferin yapılacağı ülkeyi sorunca, Yavuz ona: “Sen sır saklamayı bilir misin?” diye sormuş. Vezir, “Evet hünkârım, bilirim.” dediğinde Yavuz cevabı yapıştırmış: “Ben de bilirim.”


***


Günün sözü
Allah şüphesiz adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara bakmayı emreder; hayâsızlığı, fenalığı ve haddi aşmayı yasaklar. Tutasınız diye size öğüt verir. (Kur'an-ı Kerim)
01 Temmuz 2010 (Memleket Gazetesi)