Müslümanları ilgilendiren konuları ziyaretçilerinin ilgisine sunan islammemo.cc adlı Arapça siteden tercüme ettiğim ve ilginizi çekeceğini düşündüğüm haber başlıklarından ülkelere göre tasnif ettiğim bir seçkiyi ilginize sunuyorum.

***

Müteveffa Filistin lideri Arafat’a suikast planında, Hamas’ın yönetime el koymasından önce Gazze’de el-Fetih liderliği yapmış olan Muhammed Dahlan’ın da rolünün olduğunu gösteren ve Dahlan tarafından İsrail Savunma Bakanı Mofaz’a yazılmış bir mektup, Arap basınında yer aldı. İyi haber alan kaynaklara göre, Yasir Arafat’ın eşinin, Filistinli siyasetçi Kaddumi tarafından Arafat’ın öldürüldüğüne dair ortaya konan belgenin doğru olup olmadığının araştırılması talebini geri çekmesi Mahmud Abbas’ın tehditleri sonucu gerçekleşti. 
Hamas (Filistin’in meşruluğunu yitirmiş Devlet Başkanı) Mahmud Abbas’ın Gazze ziyareti talebini kabul etmedi ancak Fetih ile gerçekleştirilecek toplantıya katılabilmeleri için 50 Fetih üyesini serbest bıraktı. Bununla birlikte Hamas, üyelerinden Mahmud Abbas yönetimince tutuklananların olması nedeniyle de görüşmelerin kesilebileceğini açıkladı.

Siyonist rejim Lübnan’ın güneyindeki bir silah deposunun havaya uçurulması konusunda Hizbullah’a karşı siyasi bir atağa geçip Birleşmiş Milletler’den konuyu soruşturmasını istedi. Öte yandan yapılan bir ankete göre, Siyonist parlamentonun dindar üyelerinin %75’i Batı Yaka’da gasp edilen topraklardan Yahudi yerleşimcilerin ayrılmasına karşı çıkıyor. Bu duruma paralel olarak rejim Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesinde 300 bina içeren bir yerleşim birimi kuracağını açıkladı. Siyonist rejimin açıklamasına göre, İsrail Bahreyn ile su kanalı projesini gerçekleştirmek üzere.

***

Afganistan’ın güneyinde meydana gelen patlama sonucu Afgan ordusundan 3, doğusunda meydana gelen patlamada ise 4 kişi öldü. Ülkenin kuzeyinde ise Taliban ile Nijerya kuvvetleri ve Afgan polisi arasında meydan gelen çatışmalarda 5 kişi hayatını kaybetti. Kayıpların artması nedeniyle NATO, üye ülkelere Taliban’ın ılımlı olan gruplarıyla görüşmelerde bulunma çağrısı yaptı. İngiliz Savunma Bakanı, ordularının Afganistan ve Irak’ta hükümeti ve İngiliz halkını hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. İngiltere Parlamentosu ise, İngiliz askerlerinin Afganistan’da öldürülmesini helikopter eksikliğine bağladı. The Guardian gazetesinin verdiği bilgilere göre, ABD ve İngiltere Afganistan’dan çekilme stratejisi üzerine çalışmaya başladı.

***

Muhalif partiler, Irak Kürdistan’ında yapılan seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti. Irak’ta Mahkeme, Saddam Hüseyin döneminde Başbakan olan Tarık Aziz’e Kürtlerin sürgün edilmesindeki rolünden dolayı 7 yıl hapis cezası verdi. Öte yandan Bağdat kentinde ayrı yerlerde meydana gelen saldırılar sonucu 5 Irak polisi öldü.

***

Moritanya seçimlerinde İslâmcı aday Muhammed Cemil Mansur, seçimleri kaybettiğini ve kazananın rakibi General Muhammed Velid Abdülaziz olduğunu kabul etti. Öte yandan muhalefet Fransa’yı seçimlere hile karıştırmakla suçladı. Seçimlerde başarılı olamayan liderler konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdılar.

***

Rafsancani İran’daki son seçimlerin ardından tutuklananların tümünün serbest bırakılmasını istedi. Rafsancani, Muhammed Hatemi ve Musevi arasında bir ittifak olduğu yolunda sözler sarf ettiği iddialarını da reddetti.

***

Somali’deki BM bürolarına ve çoğunlukla Afrika Birliği kuvvetlerinin bulunduğu yerlere saldırılar düzenleyen Genç Müslümanlar Hareketi ellerindeki iki Fransız rehine hakkında İslâm hukukuna uygun bir karar verecekleri açıklamasında bulundu. Öte yandan Somali hükümeti rehineleri kaçıranlarla haberleştiklerine dair iddiaları yalanladı. Fransa Dışişleri Bakanı rehineleri kurtarmak için askeri seçeneği göz ardı etmediklerini açıkladı. Ülke üzerinde nüfuzunu genişletmek isteyen Amerika’nın Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’un Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif ile görüşmesi ise, ABD’nin Somali’deki başarısızlığını gördüğü yorumlarına yol açtı.

***

Kabilecilik nedeniyle Sudan’ın güneyinde meydana gelen çatışmalarda 160 kişi hayatını kaybetti. Sudan yönetimi ateşkes sağlanmadan Darfur bölgesindeki isyan nedeniyle tutuklananları bırakmalarının söz konusu olmadığını açıkladı.

***

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da iki otelde patlama meydana gelmesinin ardından Amerika New York’taki otellerin çevresinde güvenlik tedbirlerini artırdı. Cakarta’daki olayın sorumluluğunu el-Kaide üstlendi.

13 Ağustos 2009 (Memleket Gazetesi)