İslâm dünyasında neler olup bittiği konusunda islammemo.cc sitesi ayrıntılı bilgiler veriyor. Size bu sitede yer alan, bizi doğrudan ilgilendirdiğini düşündüğüm haberlerden oluşan bir seçki sunmak istiyorum.

Irak
ABD başkanı George W. Bush: Askerlerimiz yakında Irak'tan dönecek. Bush’un yakın dediği Amerikan askerlerinin ilk çekilme tarihi ise 2011 yılının sonu. Öte yandan Bağdat’ta pasaport alım merkezine bomba yüklü bir araçla yapılan saldırı sonucu otuz beş kişi öldü veya yaralandı. Türk ordusu ise Irak sınırındaki hareketliliğini artırdı. Bağdat’ın merkezinde Kültür Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliye suikast düzenlendi. Kerkük kentindeki patlamada da beş kişi hayatını kaybetti.

Pakistan
Pakistan'daki çatışmalarda 13 kişi hayatini kaybetti. Bu ülkede faaliyet gösteren Taliban, bir ay boyunca Veziristan eyaletinde ateşkes ilan etti. Örgüt ayrıca Amerikan saldırısı sonucu el Kaide lideri Eyman ez-Zevahiri’nin öldüğü veya yaralandığına dair haberleri de yalanladı. ez-Zevahiri, Pakistan’da bir Amerikalı kimyasal silah uzmanının öldürülmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu açıkladı. Sevat vadisinde çıkan çatışmada da sekiz polis hayatını kaybetti. Öte yandan Şii Fıkhı adlı örgütün komutanına Peşaver’de bir suikast girişiminde bulunuldu. Yine Afganistan’dan fırlatılan füze sonucu güney Veziristan’da sekiz sivil hayatını kaybetti. Bir silah fabrikasında meydana gelen patlama ise geride kırk ölü bıraktı. Pentagon Pakistan’daki İslâmcılar yönelik askeri bir operasyon üzerinde çalışıyor.
Somali
Somalili direnişçiler Afrika Birliğine bağlı askerlerden beşinin öldürülmesi olayının sorumluluğunu üstlendi. Yirmi beş Somalili asker işgale karşı çıkan direnişçilere katıldı. Direnişçiler işgalci Etiyopya askerlerinden de yirmi yedisini ve hükümet güçlerinden de dördünü öldürdü. İntikam almak isteyen Etiyopya ordusu da beş sivil Somalili’yi katletti.
Bosna
Sırp basınına göre Radovan Karadziç 2000 yılına kadar CIA himayesindeydi.
Cezair
Cezair’in doğusunda bir polis merkezini hedef alan saldırıda kırk üç kişi hayatını kaybetti.
Filistin
Hamas, Gazze’de yüz elli el-Fetih üyesini serbest bırakacağını açıkladı. Öte yandan Hamas, tüm İslâm ümmetini Mescidu’l-Aksa ve Kudüs’e sahip çıkmaya çağırdı. İsrail Savunma Bakanı Barak, askeri saldırılarını devam ettirmekten bahsedince Hamas bunun aptalca bir iş olacağını söyledi. Ayrıca İsrail içişleri Bakanı da İran’a saldırmak için düşünmeye bile gerek olmadığını iddia etti. Gazze’de Halkın Direnişi adlı örgüt Siyonistlerin olduğu şehirlere füze fırlattı.
Amerika
Amerika, ilk defa el Kaide ile irtibatlı olduğu iddiasıyla bir kadını gözaltına aldı. Ülkede, terörle irtibatı olduğu gerekçesiyle daha önce Üsame b. Ladin’in şoförlüğünü yapan kimseye de 66 ay hapis cezası verildi.
Kuveyt
Kuveyt: “İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapaması körfez ülkelerinin cezalandırılması anlamına gelecektir.” açıklamasında bulundu.
Moritanya
Arap Birliği’nden bir heyet darbe ile seçilmiş iktidarın görevden uzaklaştırılmasının ardından Moritanya’ya bir heyet gönderdi. Darbeci askerler yeni bir başbakan atadılar. Görevinden zorla uzaklaştırılan başbakan Veled el-Vafık: “Yeni kurulan hükümet gayr-ı meşrudur.” dedi ve başbakanlığı bırakmayacağını açıkladı.
İtalya
İtalya’da terör şüphesiyle dört Tunuslu gözaltına alındı.
Suriye
Suriye ve Lübnan elçilik düzeyine diplomatik ilişki kurma kararı aldı.
Afganistan
İngiliz komutan, gerekli yardımlar gelmezse Taliban’ın muzaffer olacağını ifade etti. Ülkede meydana gelen iki patlamada beş polis ve NATO kuvvetlerinden de birkaç kişi yaralandı. Öte yandan devriye gezen on Fransız askeri saldırı sonucu öldü. Birleşik Kuvvetlerin düzenlediği hava saldırısı sonucu çoğu kadın ve çocuk yetmiş altı Afganlı hayatını kaybetti. Taliban Afganistan’ın doğusunda NATO’ya ait bir helikopteri düşürdü.