Osmanlı’nın son demlerini yaşadığı dönemlerde yapılan Mondoros Mütarekesi taksim projesine göre; Antep, Maraş ve Çukurova bölgesi Fransız işgal bölgesi olarak taksim edilmişti. T. B. M. M. Tutanaklarına göre 25.12.1999’de Erzurum milletvekili İsmail Köse, bu işgal döneminin Antep ile ilgili kısmını şöyle ifade etmiştir: “İkindi üzeri bir grup Fransız askeri ile onlarla işbirliği yapan bazı Ermenilerle kışlalarına dönüyorlardı. O sırada Uzunoluk Hamamı'ndan çıkmış ve evlerine gitmekte olan Maraşlı kadınları gören işgalcilerden biri onlara yaklaşarak, ‘Burası artık Türklerin değildir. Fransız memleketinde peçeyle gezilmez.’ diyerek kadının peçesini açtı. Peçesi açılan kadın olayın şokuyla bayılınca diğer kadınlar da feryada başladılar. Hamamın yakınındaki Kel Hacı'nın kahvesinde bulunan Maraşlılar olay yerine gelerek Ermenilere uyarılarda bulundular. Fakat Bunları dinleyen olmadı. Bunun üzerine Çakmakçı Said ve Gaffar Kabuloğlu Osman, hanımları işgalcilerin elinden almak isterken dipçik ve kurşunla ağır yaralandılar. Bu sırada civarda küçük bir dükkanda süt satan ve olayları soğukkanlılıkla seyreden Sütçü Hacı İmam Karadağ tabancasını alarak olay yerine geldi. Silahını kadınların peçesini açan ve Çakmakçı Said'i yaralayan Ermeni'nin üzerine doğrultarak ateşledi. Kurşun isabet eden Ermeni yere düştü diğerleri ise kaçtılar. Maraş' ta düşmana sıkılan bu ilk kurşun ile Türk milletinin işgalcilere ve Ermenilere yaptıklarının yanlarına kalmayacağı gösterildi.”
Bu olay sırasında değil ama daha sonra 25 Kasım 1922’de bu mücahit imam vefat etmiştir. Bugün onun vefat yıldönümü. Çok şükür Fransızlar gitti ancak başörtüsü problemi maalesef onların gitmesiyle son bulmadı. Aksine Fransa bu konudaki kaba tavrını büyük ölçüde gözden geçirdi. Şimdi yasağı sadece ilköğretim öğrencilerine uyguluyor. Kimsenin başını da zorla açtırmıyor. Devlet okullarında başörtülü okuyamayanlar maddî imkânları elveriyorsa sayısız özel okulda başörtülü olarak okuyabiliyor.
Hıristiyan Fransa bu konuda bu kadar aşamadan geçtiyse, halkı Müslüman Türkiye neyi bekliyor?
Sütçü İmam nerede? O, Ebu Gureyb hapishanesinde iskenceye uğrayan kadınların hesabını sormak üzere, “Amerikalılar kızlarımızı taciz ediyor, ailelerimize saldırıyor, sivilleri dehşete düşürüyor.” diyenlerin diyarı Felluce’de, Musul’da Bağdat’ta…

25.11.2004 Memleket Gazetesi/Konya